یک شنبه 17 شهریور 1398
بازدید : 622
تعداد نظرات : 0
مروزه بسیاری از شرکتها، پایداری و ثبات کسب وکار خود را به عنوان مهمترین شاخص موفقیت سازمان میدانند. بررسی ثبات کسب وکار هر شرکت به عنوان راهبردی کلیدی همانند سایر راهبردهای شرکت (همچون فروش وبازاریابی) ضروری است و باید حین تدوین راهبردهای سازمان در نظر گرفته شود. در عمل تدوین راهبردهای ثبات کسب وکار مزایایی همچون مدیریت ریسک در سازمان و ارتقای ارزش برند را به همراه خواهد داشت. توسعه ی پایدار بر اساس توازن دستآوردها و موفقیتهای اقتصادی و مسئولیتهای اجتماعی با در نظر گرفتن پیامدها و هزینه های زیست محیطی حاصل میشود. هر شرکت برای مدیریت توسعهی پایدار خود باید شاخص های پایداری و ثبات را در کلیهی فرآیندها و ارکان اصلی سازمان شناسایی و سنجش نماید. در واقع تحلیل بهره وری اقتصادی (EEA) دو رکن اصلی تحلیل محیط های بیرونی هر سازمان یعنی تحلیل های اقتصادی و زیست محیطی را دربرمیگیرد. تحلیل بهره وری اقتصادی رویکردی علمی و چندجانبه است که ارتباط میان مزایای اقتصادی فناوری (محصول) و تاثیر آن را در کل زنجیره ی تامین و چرخه عمر مشخص میکند.
شرکت BASF بیش از 400 مطالعه در رابطه با بهره وری اقتصادی محصولات مختلف اعم از انواع مواد شیمیایی، محصولات آرایشی و بهداشتی، بستهبندی و انواع چسبها داشته و این مطالعات و تحلیلهای بهره وری اقتصادی به عنوان ابزاری کلیدی برای تصمیمهای راهبردی سازمان در حوزههای قیمت گذاری محصول و سرمایه گذاریهای داخلی و خارجی استفاده میشوند. از طرف دیگر تحلیلهای بهره وری اقتصادی به مشتریان و سهامداران خارجی شرکت این فرصت را میدهد تا تحلیل دقیق و شفافی از میان اطلاعات پیچیده ی اقتصادی موجود در شرکتها به دست آورند که یکی از مزایای کلیدی این تحلیل برای ذینفعان هر شرکتی به حساب می آید.
در این نوشتار در رابطه با تحلیل بهره وری اقتصادی توضیح داده خواهد شد و مثالی از مطالعات موردی در این حوزه آورده میشود تا نشان داده شود که تحلیل بهره وری اقتصادی چگونه میتواند بر سیاستها و راهبردهای کلان سازمانها تاثیر گذارد.
روش تحلیل بهره وری اقتصادی
تحلیل بهره وری اقتصادی شامل بررسی کامل چرخهعمر محصول و هزینه های مرتبط با آن است. روششناسی بهره وری اقتصادی پیرامون مقایسهی پایداری و ثبات یک محصول با جایگزین های موجود برای آن محصول تعریف میشود. نکته ی کلیدی در این تعریف اینکه ممکن است یک محصول با کاربردی خاص بهره وری اقتصادی بالایی داشته باشد اما در کاربردی دیگر برای یک کاربرد متفاوت، بهرهوری اقتصادی پایینی داشته باشد. بنابراین بهره وری اقتصادی یک شاخص ثابت برای یک محصول نیست و با توجه به تعریف دامنه ی محصول متفاوت خواهد بود.
برای تحلیل بهره وری اقتصادی ابتدا باید موارد زیر را تعریف و در نظر گرفت:
محصول یا فرآیند تحت ارزیابی دارای تعریف کاربری مشخص و تعریف شده باشد.
جایگزینهای محصولی که برای تحلیل تعریف میشوند باید حداقل 90% کاربرد محصول را در بازار مرتبط پوشش دهند تا از جایگزینی واقعی آنها با محصول مورد نظر، اطمینان حاصل شود.
کل چرخه عمر محصول باید با جزییات در نظر گرفته شود.
کل محیط بیرونی از دید کلان، پیامدهای زیست محیطی و همچنین محیط اقتصادی باید ارزیابی شوند.
تصاویر مرتبط